Iedereen is wel eens ziek. Ziektes die van buitenaf komen worden meestal veroorzaakt door virussen of bacteriën. Iedereen krijgt kinderziektes en het afweersysteem wordt zelfs sterker van het doormaken van dergelijke ziektes. ER zijn ook ziektes die iedereen in zijn of haar leven, vroeg of laat, zal doormaken. Welke 3 ziektes krijgt iedereen in zijn leven? Voorbeelden hiervan zijn:
Is verkoudheid een echte ziekte?
Verkoudheid is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken, waaronder rhinovirus, adenovirus, coronavirus en respiratoir Syncytieel virus. Verkoudheden die door virussen worden veroorzaakt worden door je afweersysteem vrijwel altijd genezen.
Wat is griep?
Griep is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Er zijn verschillende typen influenzavirus, waaronder Influenza A, B en C. De symptomen van de griep zijn vaak:
hoge koorts
hoesten
nasale verstopping
tijdelijke geur en/of smaakverlies
hoofdpijn en spierpijn
Wat is een keelontsteking?
Keelontsteking is een infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. Symptomen van een keelontsteking zijn pijn in de keel, koorts, rauwe keel, hoesten en keelpijn. Soms kunnen er ook witte plekken of afscheidingen in de keel worden waargenomen. Als er witte stippels zichtbaar zijn op de amandelen en keel wordt dat angina genoemd.
Wanneer krijg je antibiotica voorgeschreven?
Antibiotica worden meestal voorgeschreven voor een infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. Ze kunnen worden voorgeschreven voor een breed scala aan infecties, zoals longontsteking, sinusinfecties, oorontsteking, urineweginfecties, darmontstekingen, blaasontsteking, keelontsteking, en bepaalde huidinfecties. Antibiotica kunnen alleen bacteriële infecties bestrijden omdat ze geen invloed hebben op het virussen. Een virus moet worden bestreden door het immuunsysteem van het lichaam; antibiotica hebben geen invloed op het immuunsysteem. Daarom schrijft een arts bij een virale verkoudheid in principe niet snel antibiotica voor. Bij griep of een keelontsteking kan het nodig zijn om wel antibiotica voor te schrijven, als er sprake is van bacteriële ontstekingen.
Hoe weet je of je een bacteriële ontsteking hebt bij verkoudheid?
Als je erg verkouden bent en je hebt verder geen klachten dan de gangbare verkoudheidsklachten zoals niezen en een loopneus, dan is de kans groot dat het om een virale infectie gaat. Antibiotica heeft daarop geen effect. Het snot zal bij een virale infectie helder zijn, is er echter een bacteriële besmetting bijgekomen, dan is het snot groen of geel. Bij ernstige verkoudheid kan antibiotica dan wel effect hebben om te voorkomen dat een bacteriële infectie tot longontsteking leidt. Óók bij griep of keelontsteking kan een arts vrij gemakkelijk vaststellen of er sprake is van een virale of bacteriële besmetting, of beiden. Ernstige ontstekingen zullen worden behandeld met antibiotica.