Een ontbijt voor de hele dag

Een gezond en gevarieerd ontbijt is een essentieel onderdeel van een evenwichtige voeding en zet de toon voor de rest van je dag. Maar wat nu de definitie is van een goed ontbijt verschilt afhankelijk van aan wie deze vraag stellen. De ene gezondheidscoach spreekt de ander tegen en als we het aan de fitnes goeroes vragen dan ontstaat er een hele waslijst aan verschillende menu’s van het doel dat je wil bereiken. Over een aantal belangrijke punten valt in ieder geval niet te twisten, een goed afgerond ontbijt moet een mix van complexe koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en vitamines en mineralen bevatten om energie te leveren, de hersenfunctie te stimuleren en de algehele gezondheid te ondersteunen.
Een van de beste manieren om tot een gezond en gevarieerd ontbijt te komen, is door een mix van hele voedingsmiddelen op te nemen. Hier zijn enkele belangrijke componenten om te overwegen.

Volkorengranen:

Begin met een volkorenbasis zoals haver, quinoa of volkorenbrood. Deze bevatten complexe koolhydraten die langzaam energie afgeven, waardoor je jezelf voor een langere tijd verzadigd voelt. Zo maak je een kommetje havermout met noten en bessen of maak je avocadotoast op volkorenbrood.

Eiwitten:

Het toevoegen van eiwitten aan je ontbijt is cruciaal voor de opbouw en het herstel van weefsels en voor het behoud van spiermassa. Goede eiwitbronnen zijn eieren, Griekse yoghurt, kwark en notenboter. Je kunt een gekookt ei of roerei met groenten eten of een schep eiwitpoeder aan je smoothie toevoegen. Eiwitten zijn vooral een goede toevoeging aan het ontbijt wanneer je intens fysiek werk verricht of veel sport.

Gezonde vetten:

Wees vooral niet bang voor vetten, ze leveren belangrijke voedingsstoffen en helpen je lichaam vitamines op te nemen. Goede vetbronnen zijn noten, zaden, avocado en olijfolie. Je kunt wat noten en zaden over je yoghurt of toast strooien of een smoothie maken met avocado voor een makkelijke en lekkere inname.

Fruit en groenten:

Het opnemen van fruit en groenten in uw ontbijt is een uitstekende manier om uw inname van vitamines en mineralen te stimuleren. Je kunt wat verse bessen toevoegen aan je havermout of smoothie of een kant van groenten bij je eieren. Een groene smoothie met spinazie of boerenkool is ook een prima optie.

Hydratatie:

Naast gezonde voeding is het ook van groot belang om voldoende te drinken. En nee, daar horen de frisdranken en sapjes uit de supermarkt met veel suiker niet bij. Hoewel suikers een positieve bijdragen kunnen leveren wil je deze alleen in mate binnenkrijgen én alleen als het natuurlijke suikers betreft. Vergeet niet om je lichaam ‘s ochtends te hydrateren. Het drinken van water, thee of vers geperst sap heeft hierbij de voorkeur.

© Pexels.com

Al met al bestaat een gezond en gevarieerd ontbijt uit een mix van volle granen, eiwitten, gezonde vetten, fruit en groenten. Door verschillende soorten voedselgroepen te combineren, stel je een ontbijt samen dat zowel voedzaam als lekker is. Vergeet niet om je dag te beginnen met een gezond ontbijt zodat je de hele dag met goede energie door kan komen!