Hoe maak je een groentetuintje?

Hoe lekker is het om zelf je eigen groente te verbouwen, die je vervolgens kan gebruiken voor jouw gezonde en gevarieerde eetpatroon? Er zijn meer redenen om nu meteen met een groente- of moestuintje te beginnen. Zo is het veel gezonder dan groente uit de supermarkt en het kweken ervan is een leuke bezigheid. Ook heeft het verbouwen van je eigen groentes een positieve impact op het milieu. Kortom, genoeg redenen om groentes niet meer uit de supermarkt, maar uit je eigen achtertuin te halen. Hoe kan je hier nu het beste mee beginnen en waarop letten?

– Om een groentetuin te kunnen beginnen, dien je na te gaan waar in de tuin je dit gaat doen.

Zo is het voor de groente van belang dat dit een zonnig plekje is, zonder veel schaduw en wind. Belangrijke kenmerken van de grond zijn: de waterdoorlatendheid, onkruidvrij en vruchtbare grond. Is de grond niet vruchtbaar (genoeg), meng dan wat compost of organische mest door de aarde die al aanwezig is. Tijdens drogere periodes is het van belang dat je de groentetuin genoeg water kan geven, het is dan ook gunstig als er een kraan in de buurt van de groentes is.

– Als je de plek voor de groentetuin hebt bepaald, is het tijd te bedenken over welke groentes je wilt verbouwen.

Als dit de eerste keer is dat je aan een groentetuin begint, begin dan klein. Het onderhouden ervan kost veel tijd en energie, daarom kan je beter klein beginnen en later uitbreiden. Tevens kan je het beste een keuze maken uit groentes die je zelf graag eet. Ook heb je er baat bij om juist de groentes te kiezen die in de supermarkt heel duur zijn. Zo spaar je geld uit en heb je lekker verse groentes. Er zijn groentes die je niet lang kan bewaren na het oogsten, kweek hier daarom niet te veel van.

– Nu is het tijd om een begin te maken aan het groentetuintje.

© Pexels.com

Voor de meeste groentes zijn er zaadjes te koop, die je in een ondiepe kuil dient te gooien. Bedek het vervolgens met aarde en geef de zaadjes water. Je kan dit het beste doen met een sproeikop op een gieter. Om de groentetuin te onderhouden is het van belang dat je onkruid regelmatig weghaalt. Geef de plantjes alleen water tijdens droge periodes en bedek de groentetuin in de winter met bijvoorbeeld hooi of gevallen bladeren.

De eerste stap voor het beginnen van een groentetuintje is het bepalen van de locatie in de tuin. Kies voor een zonnige plek uit de wind. Ook is vruchtbare grond erg belangrijk. Kies groentes uit die je zelf graag eet en die in de winkel erg duur zijn. Maak een kleine kuil waar je de zaadjes ingooit. Vervolgens doe je er aarde overheen en geef je het water. Het onderhoud tijdens hele droge of juist hele koude periodes is erg belangrijk.