4 manieren om snel even uit te rusten

Voel je je soms ineens uitgeput, futloos, slaperig, slap, moe, afgepeigerd of sloom? Er zijn een paar manieren om snel even uit te rusten.

Na een Powernap kun je er meestal weer even tegen

Een powernap is een korte dut die wordt genomen om je energie te herstellen. Een Powernap duurt minder dan 30 minuten en is effectief bij het verminderen van mentale vermoeidheid. Een powernap kun je ook in je pauze nemen. Bijvoorbeeld zittend in je auto of gewoon ergens op kantoor. Zet wel je wekker. Doe 20 minuten je ogen dicht en je kunt er de hele middag weer tegenaan.

Frisse lucht halen

Als je geen gelegenheid hebt om een dutje te doen, dan zijn er nog meer manieren om snel even uit te rusten. Soms moet je juist in actie komen om je minder moe te voelen. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling door een park of gewoon door een winkelstraat. Zorg dat je diep ademhaalt zodat je genoeg frisse lucht binnen krijgt. De combinatie bewegen en frisse lucht maakt dat je je snel weer fitter kunt gaan voelen. Als je weer terugkomt, neem dan een kopje kruidenthee of een fris glas water om vocht aan te vullen.

Yoga-oefeningen en ademhalinsofeingen

Als je moe wordt en ergens binnen zit en je kunt niet direct naar buiten (bijvoorbeeld op je werk) controleer dan eerst of het niet te warm is in de werkruimte. Een te warme werkkamer maakt mensen slaperig. Ook kan warmte hoofdpijn veroorzaken en je een duf gevoel geven. Zet de verwarming iets lager en een raam open. Laat frisse lucht je mentaal en fysiek verkwikken. Doe vervolgens een paar yoga-oefeningen en/of ademhalingsoefeningen. Ook kun je je mentaal ‘verplaatsen’ door je situaties voor te stellen waar je je fit door zou gaan voelen. Visualiseer bijvoorbeeld een rustgevende plek waar je ontspannen wandelt, of visualiseer een groot azuurblauw zwembad waar je in gedachten een duik in neemt om heerlijk te zwemmen. Als je van de winter houdt, visualiseer dan dat je een wandeling door vers gevallen sneeuw maakt…

© Pexels.com

Drink meer water voor extra energie

Veel mensen hebben niet door hoe moe en lusteloos ze kunnen worden als ze te weinig vocht drinken op een dag. Al je organen hebben water nodig om optimaal te functioneren. Ben je dus moe en futloos en heb je geen idee hoe dat komt? Vraag je dan af of je wel dagelijks 1,5 tot 2 liter fris water drinkt. Drink meteen een flink glas water om je vocht aan te vullen. Van water drinken kun je je vrij snel fitter en energieker gaan voelen. Blijf regelmatig water of thee drinken zodat je voldoende drinkt. Vervang water of thee niet voor frisdrank of koffie. Veel mensen gaan zich fitter voelen als ze voldoende water drinken. Verschijnselen van uitdroging (kunnen) zijn:


Droge mond
Verminderd urinevolume
Verminderde huid elasticiteit
Hoofdpijn
Vermoeidheid
Concentratieverlies
Snellere hartslag
Bloeddruk lager dan normaal
Koorts (kan voorkomen)
Keelpijn (kan voorkomen)
Duizeligheid (kan voorkomen)
Flauwvallen (kan voorkomen)
Verwardheid (kan voorkomen)