Weer nieuwe energie met een powernap

Weer nieuwe energie met een powernap

Dit artikel gaat over de powernap. Wat is dat precies, wanneer neem je die en waarom geeft een powernap je nieuwe energie? Met name die vragen komen hier aan bod.

Wat is een powernap?

Om uit te leggen wat een powernap is, beginnen we met dit van oorsprong Engelse woord op te splitsen in ‘power’ en ‘nap’. Dat laatste woord betekent dutje. Het gaat dus om gedurende een korte tijd te slapen. Met het woord ‘power’ wordt aangeduid, dat zo’n dutje op het goede tijdstip en met de juiste duur, je weer nieuwe energie geeft. Als je na de powernap een drank met cafeïne drinkt, dan wordt die combinatie ook wel cafeïne- of koffiedutje genoemd. Het woord napuccino is een samenvoeging van nap en cappuccino. Een powernap is niet zomaar een dutje doen. Zoals al is aangeduid, zijn het tijdstip en de duur van belang.

Het beste tijdstip voor een powernap

Doorgaans worden je hersenen minder alert, nadat je zo’n zes uur bezig bent geweest. Als je tussen 7 en 9 uur in de ochtend opstaat, dan gebeurt dat dus tussen 1 en 3 uur ‘s middags. Ook is van invloed dat je lichaam rond die tijd met de vertering van het middageten bezig is en dat kost je de nodige energie. Daarmee is het optimale tijdstip voor een powernap vastgesteld. Met een powernap krijgt je lichaam en met name je hersenen even rust. De duur ervan hoeft niet lang te zijn om effect te hebben. Daarop komen we in de volgende paragraaf terug.

De optimale duur van een powernap

Onderzoeken laten zien dat circa 20 minuten de optimale duur van een powernap is. Gedurende die tijd blijft je slaap licht en daardoor is het wakker worden gemakkelijker. Je kunt dan ook probleemloos weer aan de slag. Als je eenmaal in een diepere slaap terechtkomt, dan wordt het wakker worden een stuk moeilijker. Bij een dutje van een uur of meer komen we in de Rem-slaap terecht. Voor je nachtrust is die fase zeer belangrijk, maar zoals al is gezegd, duurt het daarna langer totdat je weer volledig functioneert. Overdag is dat doorgaans ongewenst en daarom kan beter worden vermeden dat je in die fase terechtkomt. Bovendien is dat ook niet nodig. Als de Rem-slaap wordt onderbroken, dan kan dat zelfs leiden tot slaapinertie. Dat betekent dat men zich gedesoriënteerd en duizelig kan voelen. Men kan bovendien meer slaap hebben dan voordat men het dutje deed. Een powernap van zo’n 20 minuten werkt dus het beste.

© Pexels.com

Heeft een korter dutje zin?

Als je geen 20 minuten hebt en/of er is geen goede locatie voor, dan heeft het even je ogen sluiten toch zin. Alhoewel een dutje van 20 minuten het beste werkt, vermindert ook een korter slaapje de stress en kan je voldoende energie geven om weer aan het werk te gaan.