Wat je over ChatGPT zou moeten weten

Wat je over ChatGPT zou moeten weten

In dit artikel gaan we het over ChatGPT hebben. In de publiciteit wordt daar tegenwoordig veel over geschreven. Zoals met zoveel technologische ontwikkelingen kan ChatGPT, en vergelijkbare software-programma’s, op een goede manier worden ingezet, maar zijn er toepassingen ervan mogelijk, die de meeste mensen als minder wenselijk beschouwen. Zulke ontwikkelingen zijn echter niet tegen te houden en daarom is het nodig om daar voldoende over te weten. Wat is ChatGPT precies, waar wordt dat momenteel zoal toegepast en wat kunnen negatieve effecten ervan zijn. Met ChatGPT hebben het over artificial intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie. Dat laatste komt nu eerst aan de orde.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Met kunstmatige intelligentie wordt de menselijk intelligentie nagebootst. Het is software dat als het ware kan leren. Die kan grote hoeveelheden informatie verzamelen en daar verbanden tussen aanbrengen, en die vervolgens gebruiken. Daardoor kan die software taken uitvoeren, die met traditionele software niet mogelijk zijn.

Wat is een chatbot?

ChatGPT is een zogenoemde chatbot. Het woord chatbot is een samenvoeging van de chat en robot. Chatten is inmiddels een ingeburgerd werkwoord geworden, maar het komt oorspronkelijk uit het Engels en betekent kletsen. Een robot is een apparaat dat menselijk handelen kan nadoen. Veel bedrijven en organisaties gebruiken een chatbot om vragen van mensen te beantwoorden, zonder dat daar medewerkers aan te pas komen. Je zou die dan een eerstelijns helpdesk kunnen noemen. Pas als de chatbot geen bevredigend antwoord kan produceren, komt de tweede lijn in actie. Die heeft doorgaans nog altijd de vorm van chatten middels teksten, maar met medewerkers. We praten hier niet over intelligente systemen. De toegepaste logica is traditioneel. Andere communicatievormen die helpdesks gebruiken, zijn email, spraak- en videogesprekken

Waarin is ChatGPT anders?

ChatGPT is anders dan een traditionele chatbot, zoals we die in de voorgaande paragraaf hebben besproken. ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Door relaties tussen allerlei delen informatie te leggen, gaat ChatGPT verder dan het toepassen van traditionele logica. Het systeem kan op veel meer vragen een antwoord geven dan standaard chatbots. Het kan allerlei stukken informatie combineren om unieke antwoorden samen te stellen. Met andere woorden, die zijn niet voorgeprogrammeerd.

© Pexels.com

Internetzoekmachines

De eigenaren van zoekmachines verwachten met een intelligente chatbot als ChatGPT, hun gebruikers beter te kunnen bedienen. Het is namelijk geen eenvoudige opgave om uit de grote hoeveelheid informatie een antwoord op een zoekvraag te geven, die daar optimaal op aansluit. Intelligente chatbots kunnen daarbij goede diensten bewijzen. Dat kan je als een nuttige toepassing van dergelijke chatbots zien.

Genereren van teksten

Als een minder goede toepassing wordt het genereren van teksten geschouwd. Als een scholier als huiswerk het schrijven van een tekst over een bepaald thema meekrijgt en die scholier gebruikt een intelligente chatbot om dat te doen, dan kan het gevolg zijn dat die bepaalde vaardigheden onvoldoende ontwikkelt. Dat is uiteraard onwenselijk.