Hoe scheer je best je baard?

Het scheren van een baard kan een uitdagende taak zijn, vooral als je een gevoelige huid hebt of als je nog niet eerder hebt geschoren. Toch zijn er wat “tips & Tricks” om het scheren van de baard een stuk makkelijker te maken.

Allereerst, bereid je baard voor op het scheren! Hydrateer eerst goed om eventuele wondjes, sneetjes en irritatie tijdens het scheren te minimaliseren. Maak je baardharen zacht en voorbereid op het scheren. Neem een douche of gebruik een warme, vochtige handdoek om je baard te hydrateren en de haartjes zacht te maken. Dit helpt om het scheren gemakkelijker te maken en voorkomt irritatie van de huid. Je kan ook direct onder de douche scheren. Gebruik eventueel ook een gezichtsscrub of gezichtsreiniger om olie, vuil en dode huidcellen te verwijderen.

Breng vervolgens scheerschuim of scheergel aan op de baardharen. Je hebt verschillende soorten scheergels- en schuimen voor verschillende huidtypes en met verschillende geuren. Doe hier ook zeker onderzoek naar. Gebruik vervolgens een scheerkwast om het product gelijkmatig over je gezicht te verdelen. Dit helpt bij het hydrateren van de huid en beschermt tegen irritatie.

Check dan of de scheermesjes niet bot zijn. Dit kan namelijk voor wondjes zorgen en het kan de huid behoorlijk irriteren. Botte mesjes dien je altijd weg te gooien en te vervangen voor nieuwe mesjes.

Begin vervolgens met het scheren van de haren onder de kaaklijn en werk dan in een rustig tempo omhoog naar de wangen en de nek. Gebruik korte en lichte bewegingen en houd de huid goed strak getrokken terwijl je zachtjes scheert. Gebruik een scheermes met scherpe messen om de baardharen glad en gelijkmatig af te scheren. Gezichtshaar groeit in vele richtingen, dus scheer ook zowel met als tegen de richting in. Scheer daarbij ook in de richting die het prettigst aanvoelt.

Spoel je mesjes tussendoor vaak af. Scheer daarbij echt niet zonder scheerschuim en scheer ook zeker niet te veel op dezelfde plek. Dit kan voor irritatie zorgen.

Spoel je gezicht vervolgens af met koud water om de poriën te sluiten en irritatie te verminderen. Breng daarna een hydraterende crème of aftershave aan om de huid te kalmeren en te hydrateren.

Verzorg je baard regelmatig om deze gezond en glanzend te houden. Gebruik een baardolie of baardbalsem om de baardharen te verzachten en te hydrateren, en gebruik een baardkam of borstel om de haren in de gewenste richting te kammen.

© Pexels.com

Onthoud dat het scheren van een baard een persoonlijke voorkeur is en dat je moet experimenteren om te ontdekken welke technieken en producten het beste voor jou werken. Als je echter gevoelige huid hebt, kan het raadzaam zijn om een elektrisch scheerapparaat te gebruiken in plaats van een scheermes om huidirritatie te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *